Pro příznivce železniční dopravy všeho druhu...

Konec dotací pro vlaky EC/IC = návrat příplatků?

10. 11. 2010 19:19
Rubrika: Aktuálně

České dráhy přijdou od nového jízdního řádu pro rok 2011 o dotace na provoz vlaků vyšší kvality kategorie EuroCity a InterCity.

Téma, o kterém se již začalo mluvit více než před měsícem se nyní stává faktem. Již samotný generální ředitel ČD Petr Žaluda dne 10. října v pořadu Otázky Václava Moravce sdělil, že o návrhu Ministerstva dopravy ví a že je připraven se podřídit rozhodnutí Víta Bárty (VV).

Bárta dříve avizoval, že je připraven rozhodout co nejdříve o záležitostí těchto dotací na tyto dálkové spoje ČD. Původně se uvažovalo o možnosti zrušení dotací až s účinností od roku 2012. Podle posledních zpráv z těchto dnů, však budou dotace zastaveny již od nového jízdního řádu, který se usilovně připravuje a začne platit od 12. prosince 2010. Ten si můžete již nyní předběžně prohlédnout zde.

ČD provozují v letošním jízdním řádů provozují okolo 30 párů vlaků této kategorie. Některé spoje nabízejí větší komfort než běžné rychlíky či expresy. To ovšem platí snad jen pro mezinárodní vlaky, které jsou sestaveny především z vozů od zahraničních dopravců. Konkrétně na trase Berlin - Praha - Brno - Vídeň/Bratislava o konfort v těchto vlacích v podstatě není příliš nouze. Opak ovšem nastává zejména na trase mezi Prahou a Ostravou, kde ČD připřahají k jinak vcelku kvalitním vozům jedoucím z/do Varšavy nebo Žiliny v kategorii EC z důvodu nedostatku kvalitních moderních vozů často i starší vagony. A někdy ani není nouze o nevábné koženkové vagony typy "B", které důvěrně známe z ostatních rychlíků na našich tratích. To ovšem velmi silně degradovalo tyto "vlajkové" spoje ČD na pozici běžného rychlíku.

Není vůbec divu. Stalo se tak v prosinci roku 2007 kdy, prosadil tehdejší ředitel Josef Bazala u ministerstva dopravy, aby byly státem dopláceny ztráty z dopravy osob taktéž na těchto vlacích. Jednalo se tak v podstatě o evropský unikát. Nikde jinde v Evropě snad toto nebylo zvykem. Vlaky jinde jezdí čistě na podnikatelské riziko. Současně s touto změnou byly taktéž zrušeny příplatky v hodnotě 60 korun na na tyto spoje v kategorii EC/IC.

Je tedy jisté, že výše zmíněný návrh jízdního řádu bude ještě do svého finálního uvedení poměrně zásadně změnen. S největší pravděpodobností nepůjde ani tak o změny týkající se časových posunů vlaků. V podstatě zcela jisté je však to, že od nového jízdního řádu vlaků  v kategorii EC/IC silně ubude. Zejména tak část spojů jezdících na Ostravsko přejde do kategorie expres, kterou ministerstvo dotovalo i dříve a nadále taktéž bude. Tudíž se v konečném důsledku ČD o peníze ze státu tak silně (bohužel) nepřipravý. Lze očekávat, že všechny vlaky na trase Praha - Ostrava (- Žilina) přejdou do kategorie expresů. Vlaky do Polska by však měly i nadále zůstat v EC kategorii.

Lze tedy v zásadě očekávat, že nejspíše dojde k opětovnému zavedení příplatku na tyto vlaky. Zdali tomu tak opravdu bude a v jaké výši by tyto příplatky mohly být zavedeny není prozatím známo.

Oživeno 15. 11. 2010: Podle posledních dostupných zpráv, se opětovné zavedení příplatků pro vlaky EC/IC od nového grafikonu nestihne, resp. neplánuje zavést. Z výše uvedeného by se mohlo zdát - především obyvatelům ostravské aglomerace - že se tak do jisté sníží dopravní obslužnost regionů vlaky bez nutnosti placení příplatků. Ovšem není se čeho příliš obávat, jelikož nejpozději v půlce roku 2011 se mohou cestující s největší pravděpodoností těšit na soukromé vlaky, které budou provozované společností RegioJet, a. s.

http://www.zelpage.cz/fotogalerie/big/151874.jpg

Ilustrační foto: EC 111 Praha - Tomáš Poslušný

Pokud se chceš podívat na obrázek ve větším rozlišení, klikni na něho pravým tlačítkem myši a vyber "zobrazit obrázek".

Zdroj: OMV, idnes.cz, signály.cz

Zobrazeno 4596×

Komentáře

Asterix

No to byla zas jobovka na dobrou noc :(-

Tím spíš, že jsem zrovna z Ostravska... Příslib RegioJetu je sice dobrý, ale podle mne se v našem kraji hned tak neobjeví.

Tofl

Stručný souhrn novinek u vlaků překračujících státní hranice České republiky.
http://www.zelpage.cz/zpravy/7918

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz